Om triathlon

Delmoment

Simning

Simningen äger för det mesta rum i öppetvatten, alltså i havet, en sjö eller annan naturlig vattensamling. Det förekommer triathlon med simning i bassäng, men problemet är att det inte finns plats för särskilt många simmare samtidigt.

Cykel

Cyklingen äger normalt rum på asfaltsvägar. Man har då snabba racercyklar. Vanligen tillåts inte drafting (att ligga nära bakom en annan cyklist). Man måste då hålla en lucka på vanligen minst 10 m och göra omkörningar snabbt och med en meter i sidled. Anledningen till att drafting vanligen inte tillåts är av säkerhetsskäl, att undvika stora klungvurpor och låta deltagarnas cykelstyrka var avgörande. Vägarna måste vara avstängda för trafik om drafting ska tillåtas. På världelitnivå tillåts drafting och då liknar det mer vanliga cykellopp där taktik och samarbete spelar stor roll. Detta för att man vill följa allmänna tävlingsregeler i respektive gren.

Löpning

Löpningen brukar äga rum på asfalt eller grus. Efter cyklingen är benen ansträngda så det går tyngre i början än på rena löptävlingar.

Växling

Vid växlingarna byter man utrustning för att det ska passa den nya grenen. Växlingarna brukar kallas T1 (Transition one; sim till cykel) och T2 (Transition two; cykel till löpning). På korta lopp försöker man prioritera snabbhet vid växlingarna. Elitdeltagare har till exempel inte strumpor, för det tillåts inte i simning och tar tid att ta på sig. Andra vanliga detaljer är till exempel att man sätter på cykelskor på pedalerna i förväg och stoppar i fötterna under pågående cykling. På långa lopp tar man mer tid på sig och försöker förbereda sig väl för respektive gren. Till exempel tar man på sig strumpor, för att minska risken för skavsår. Man byter ofta kläder vilket inte görs på korta lopp.

Distanser

Distanserna varierar mellan olika tävlingar men de vanligaste är:

DistanserSimning (m)Cykling (km)Löpning (km)
Motionsdistans400205
Sprintdistans750205
Olympisk distans15004010
Medeldistans25008020
Halv Ironman19309021,1
Långdistans400012030
Ironman386018042,2

Ironman

Den moderna traithlonen har dock sitt ursprung i Mission Bay, San Diego i Kalifornien där den lokala löparklubben genomförde en sim/cykel/löpningslopp där 46 personer deltog.

Det första moderna långdistanstriathlon är Hawaiian Ironman Triathlon med 3,86 km simning, 180,2 km cykel och 42 195 m löpning och hölls 1977. Tävlingen var resultatet efter en lång tids diskussioner mellan utövare av de tre sporterna som inte kunde enas vilken sport som var mest krävande och krävde den bäst tränade athleten. Förslaget kom att tvisten skulle lösas med ett lopp liknande det i San Diego där man på Hawaii kombinerade tre redan existerande lopp, Waikiki Roughwater swim, Around-Oahu Bike Race och Honolulu Marathon. I reklam för den uppkommande tävlingen fanns följande citat, som nu är en slogan för Ironman.

”Swim 2.4 miles! Bike 112 miles! Run 26.2 miles! Brag for the rest of your life!”

OS

År 2000 fick triathlon vara med i OS. Endast sporter med tillräcklig spridning i världen får vara med och triathlon ansågs uppfylla kraven. 34 länder deltog i triathlon i OS 2000, och tills 2008 har totalt 43 länder deltagit.

Svenska Cupen

Svenska Cupen är en serie där ett antal tävlingar i Sverige på sprint eller olympisk distans ingår. År 2008 och 2009 var det 6 st tävlingar i cupen. Totalt sett var det år 28 tävlingar i Sverige år 2009 officiellt stödda av Triathlonförbundet, plus ett fåtal ytterligare. Detta kan jämföras med Tyskland där det var 326 tävlingar under 2009

webbdesign Primaleve