Laktattest hos Wandus i Linköping

Nu har jag precis kommit hem från Wandus i Linköping efter att ha genomfört ett laktattest tillsamms med med Emil Dansk, Hampus Horndahl och Martin Magnusson.

Under ett laktattest mäter man mängden mjölksyra i blodet vid en viss ansträngning med hjälp av ett blodprov. Mjölksyra är en slaggprodukt som bildas när man bryter sin så kallad tröskelpuls, då hinner inte kroppen med att transportera bort mjölksyran längre.

När vi gjorde testet hos Wandus körde vi fyra minuter långa intervaller med en minuts vila. För varje intervall ökar hastigheten ända tills man bryter sin tröskel som ligger på cirka 4 millimol/liter (en måttenhet).

Under testet körde vi löpning på ett löpband, man kan även köra cykling eller simning beroende på vilken sport man vill få fram värdet i.  Jag fick lov att köra sex intervaller innan jag passerade tröskeln (4 millimol ).

Intervallen man knäcker tröskeln på räknas inte då man ligger över värdet, altså går man tillbaka en intervall och det är ens tröskelfart. På min näst sista intervall hade jag 2,7 millimol, 189 i puls och körde i 13,7 km/h.

Syftet med att göra ett laktattestet är att man ska kunna lägga upp sin träning smartare, är det t.ex. ett tröskelpass så vet jag att jag ska ha 189 i puls.

Här är en kort video filmad av Jocke från mitt test.

1 kommentar om Laktattest hos Wandus i Linköping

Skriv en kommentar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

webbdesign Primaleve